Interviewserie “Geef het licht door!”, afl. 2: Saar Huijsmans

25 nov 2021

Dit jaar is het thema van Gouda bij Kaarslicht  “Geef het licht door!” In aanloop hiernaartoe kunt u wekelijks een editie van onze interview estafettereeks lezen. In deze reeks interviewt het Gouds Kindercollege bekende en minder bekende Gouwenaren o.a. over Gouda en in het bijzonder Gouda bij Kaarslicht.

Deze week een smakelijk interview met Saar Huijsmans, winnares van ‘Heel Holland Bakt Kids’ 2020, Goudse en zus van de voormalige kinderburgemeester Tess. De vragen werden gesteld door Kinderwethouders Nika Heijstek en Kyan van Wetten. Dit interview vond plaats op 2 november, voor de afgelasting van de festiviteiten bekend was.

Saar met kinderwethouders

De vraag van de Burgemeester aan Saar: “Welke koekjes zou je graag willen bakken tijdens de kerst?”

Ja, wat voor koekjes… Vorig jaar had ik van die Duitse koekjes gebakken, die soort maantjes.. Vanilllekipferl, die waren heel lekker. Dat is een recept van Sofie, een van de andere finalisten. (Zelf maken? Hier vind je het recept: Recept Vanillekipferl)

Saar, jij bent winnares van Heel Holland Bakt Kids 2020, waarom vind je bakken zo leuk?

Ik vind bakken heel leuk, om je fantasie eruit te bakken en het is altijd heel gezellig om te doen. We bakken altijd samen.

Wat is het allermoeilijkst om te bakken en mislukt het weleens?

Macarons, want dat is echt zo moeilijk. Dat moet je helemaal op gevoel doen en precies op dezelfde tijd- en dat mislukt echt heel vaak.

Hoe oud ben je en hoe lang woon je al in Gouda?

Ik ben tien jaar en ik woon 10 jaar in Gouda

Wat vind je bijzonder aan Gouda?

Het Stadhuis vind ik heel bijzonder en kaas en stroopwafels vind ik heel bijzonder.

Wat vind je zelf het lekkerste Goudse eten? Goudse kaas of stroopwafels?

Stroopwafels! 

Heb je Gouda bij Kaarslicht al eens meegemaakt en wat vond je ervan?

Ik heb het een keer meegemaakt toen mijn zus Kinderburgemeester was, toen stond ze daar op de trap. Ik vond het heel leuk met de grote kerstboom en heel veel mensen. En het was ook heel gezellig.

Vind je Gouda bij Kaarslicht een mooi evenement voor Gouda en zo ja, waarom?

Ik vind het heel mooi want je ziet gewoon hoe mooi Gouda als stad is voor mensen die nog niet weten hoe mooi Gouda is. Voor mensen die hier niet wonen.

Wij hebben Gouda bij Kaarslicht nog nooit meegemaakt, welke tips kun jij ons geven?

Om gewoon te genieten! Ja, dat is gewoon altijd heel leuk en het gaat heel snel voorbij.

Als je iemand zou willen meenemen die nog nooit Gouda bij Kaarslicht heeft meegemaakt, wie neem je dan mee en waarom?

Ehm, ik denk André van Duin. Dat is een van de presentatoren van Heel Holland Bakt Kids. Misschien moet je hem eens uitnodigen!

Als je een taart zou mogen bakken ter ere van Gouda bij Kaarslicht, hoe zou deze taart er dan uit zien?

Ik denk iets met het stadhuis, dat je het stadhuis erop doet of zo. Iets met marsepein, met de rode luikjes. Dat moet wel lukken samen met mijn moeder. We printen ook wel eens dingen, die je dan op fondant kunt doen, zoals bijvoorbeeld op een driptaart die ik veel maak.

Tijdens HHB Kids kreeg je ook beoordelingen, heb je ook iets met de minpunten gedaan?

Zeker want bij de Halloween taart vond Robert de vulling niet lekker. En bij de finale taart hadden we die vulling dus ook, dus toen dachten we dat is niet goed want dan vindt hij de vulling weer niet lekker. Dus hebben we snel nog de vulling veranderd, een dag van tevoren.

Wat doe je dit jaar zelf bij Gouda bij Kaarslicht?

Dat weet ik nog niet. Ik heb echt geen flauw idee. (Saar leeft in het moment, voegt haar moeder nog toe). Als ze vrij is en ze heeft tijd komt ze wel even kijken.

Waar denk je aan als je denkt aan kaarsen/kaarslicht?

Aan gezelligheid en aan gezellig bij elkaar zitten. En aan licht. En aan Kerst ook wel.

We willen ook dit jaar weer allemaal kerstliedjes gaan zingen bij het ontsteken van het licht in De Boom. Welk liedje moeten we dan zeker gaan zingen voor jou?

All I want for Christmas! Echt een heel leuk nummer.

Wat doen jullie thuis met kerstmis?

Naar familie toe gaan en bakken en uitdelen. Gezellig cadeautjes onder de boom.

Vorig jaar met kerst en nieuw jaar heb je ook een koekjes actie gehouden?

Ja we hebben ons helemaal suf gebakken vertelt Saar’s moeder. Koekjes gebakken en uitgedeeld aan mensen die eenzaam waren door Corona. We hebben nog nooit zo veel meel gezien. We hadden 150 kilo meel in huis! Alle kinderen gingen ook mee bakken. Zo stonden we op een hele koude dag bij de Gamma. Daar hadden we een winkeltje en kwam iedereen koekbak pakketjes ophalen.

Dit jaar geen plannen voor een kerstkoekjes actie?

Nee, maar kerstkoekjes voor de straat bakken doen we altijd, maar zo iets groots staat niet op de agenda.

De laatste vraag: Het volgende interview in deze reeks wordt afgenomen door kinderburgemeester Junia en kinderwethouder Dante aan een Gouwenaar die nog maar net in Nederland woont. Wat zou jij aan haar of hen willen vragen?

Hoe diegene het vindt in Nederland.

Ook interessant