Meer boomfeitjes

Burgemeester met Noorse klas

Het kappen van de boom

De Noren beschouwen het uitzoeken en kappen van de Goudse boom als een belangrijke gebeurtenis voor de stad en de stedenband met Gouda. Veel Goudse burgemeesters zijn bij deze ceremoniële plechtigheid aanwezig geweest.
Een klas van een naburige school zingt liedjes en doet een dansje. Er is een kampvuur en daarin mogen ze worstjes en marshmallows roosteren.
Tijdens de kap hangt de boom al in de takels van een takelwagen, zodat hij niet omvalt tijdens de kap. Na afloop is er een lunch in de Knutehytta in de bergen.

De reis van de boom

Kongsberg- Kristiansand-Rotterdam- Gouda (1300 km)

Drie weken voor Gouda bij Kaarslicht wordt de boom omgezaagd, de laatste jaren door burgemeester Kari Anne Sand persoonlijk met een kettingzaag.

De kraan waar de boom tijdens de kap al in hangt, takelt de boom op een dieplader die hem naar de haven brengt. Op de dieplader wordt de boom naar de haven van Kristiansand gebracht. In een vaste lijnvaartboot gaat onze boom dan naar Nederland. Vanuit de Rotterdamse haven brengt een dieplader hem dan naar Gouda.

De boom op reis
Boom is gearriveerd

Transport van de boom naar de Markt

Het vervoer van de enorme boom is een logistieke operatie van jewelste. Het is lastig manoeuvreren met een meer dan 20 meter lange dieplader. Imposant om te zien hoe de boom via de Kleiweg, Hoogstraat naar de Markt wordt gebracht.

Een kraan van Nederhoff tilt hem van de dieplader en houdt hem vast boven de stalen pijp die midden in de ster voor het bordes van het stadhuis zit. De pijp gaat 2,5 m de grond in. Zo nodig wordt de stam bij gekapt . Tenslotte laat de kraan hem langzaam in de pijp zakken.

Het optuigen van de boom

De piek wordt bevestigd als de boom nog ligt, maar als de boom staat kan het echte optuigen beginnen. Hoewel … eerst wordt de boom goed bekeken en indien nodig krijgt de boom nog een kosmetische behandeling: als er aan één kant niet voldoende takken zitten worden de onderste takken afgezaagd en in gaten gestoken die aan de ‘kale’ kant in de boom geboord zijn. Vaak worden takken met ijzerdraad wat omhooggetrokken. Dan gaan de lichtjes erin: 15.000 led-lichtjes.

In navolging van Kongsberg vieren we in Gouda de laatste jaren een klein feestje op het moment dat de eerste bal in de boom wordt gehangen. Er wordt een basisschoolgroep uitgenodigd om de aanwezigen toe te zingen, waarna de kinderburgemeester en het kindercollege de eerste ballen in de boom hangen met behulp van een hoogwerker. In 2021 hadden ze hiervoor zelf een bal gemaakt.

Daarna gaan de rest van de 400 – 600 ballen erin, maar dan staat hij er ook prachtig bij.

Boom is gearriveerd