Onze Zusterstad Kongsberg

Boom met adressering

Gouda heeft sinds 1956 een stedenband met de Noorse stad Kongsberg. Kongsberg ligt 80 kilometer ten westen van Oslo. Deze stad heeft sinds 1624 stadsrechten en is ontstaan uit de naam Konings berg. Het heeft circa 20.000 inwoners en is vooral bekend om de zilvermijnen.  Kongsberg schenkt onze stad elk jaar de fraaie kerstboom.

De stad is gesticht door koning Christian IV in 1624 toen hier een zilvermijn werd ontdekt. Vanaf die tijd was daar ook de koninklijke munt gevestigd en werden hier de munten voor het koninkrijk geslagen. In de leuning van de brug over de rivier de Lagen die dwars door de stad loopt zijn de munten afgebeeld. De mijnen zijn in 1957 gesloten. Het is nu een toeristische bezienswaardigheid.

Heden in Kongsberg

De stad heeft iets meer dan 20.000 inwoners en industrie is de belangrijkste bron van inkomsten: wapens, vliegtuigonderdelen en offshore bedrijven.
Een belangrijk deel van het grondgebied van Kongsberg wordt ingenomen door prachtige bossen met genoeg kerstbomen voor de volgende vijfhonderd jaar. Er wordt ook nog steeds veel in hout gebouwd.

Kongsberg heeft veel natuur en de Noren brengen zowel ’s zomers als ’s winters veel tijd door met sporten in de buitenlucht.
Tradities worden in ere gehouden, denk aan klederdracht en volksdansen.

Gouda schenkt Kongsberg in 2005 een glazen kerstboom

In 2005, bij de 50e editie van Gouda bij Kaarslicht, wat tevens ook de 50e verjaardag is van de zusterband met Kongsberg,. Burgemeester Wim Cornelis liep met zijn collega Vidar Lande, de toenmalige burgemeester van Kongsberg, door de stad en wees hem op de glazen kerstboom. “Vind je hem mooi, zou je hem willen hebben? En zo werd de glazen boom een jaar later in Kongsberg in de rivier de Logen op een rots gebouwd en staat daar nog steeds. Ieder jaar aan het begin van de advent wordt de verlichting in de glazen boom ontstoken.

De boom werd gemaakt op initiatief van Stichting boven de 7e Verdieping door glas-op-glas kunstenaar Vincent van Leeuwen in samenwerking met Metallurgia Sousa en Van Dijken Glas. DE boom bestaat uit een stalen opbouw met ringen. Aan de ringen hangen ruim 2000 glazen pegels die van onderuit in wisselende kleuren worden aangelicht.