Geschiedenis en Tradities van Gouda bij Kaarslicht

Sinds 1956 wordt in Gouda kaarsjesavond georganiseerd als feestelijk onthaal van de boom die onze zusterstad Kongsberg ons jaarlijks schenkt.

Inmiddels is kaarsjesavond uitgegroeid tot Gouda bij Kaarslicht. Een prachtig cultureel evenement wat, naast het feestelijk ontsteken van de lichtjes in de boom tussen 19.00 en 20.00 uur, bestaat uit diverse activiteiten in kerstsfeer door de gehele binnenstad vanaf 14.00 tot 22.00 uur.

Benieuwd hoe het allemaal begon…?

De ceremonie bij de boom

De boomceremonie verloopt al jaren min of meer volgens een vast scenario. Om kwart voor zeven gaat de elektrische verlichting op de Markt uit en worden de 1500 kaarsen achter de ramen van het stadhuis aangestoken. In elke zaal van het oude stadhuis zijn meerdere brandwachten aanwezig om het historische gebouw te beschermen.

Om 19.00 start de ceremonie. De burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve, leest het kerstverhaal en houdt zijn kersttoespraak. De rol van de burgemeester van Kongsberg, Line Spiten (2023-heden) staat ook vast. Zij brengt de groeten over van de bewoners van Kongsberg, wenst ons allen in goed Nederlands een prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar. Deze onderdelen worden afgewisseld met muzikale optredens. Het hoogtepunt is het gezamenlijke aftelmoment. De burgemeesters starten het aftellen. Het publiek telt mee en bij 0 wordt de knop ingedrukt en gaan in drie etappes de lampjes in de boom aan.

Toeschouwer met telefoon als fototoestel
Kappen van de boom

Boomweetjes

Sinds 1956 ontvangt Gouda van Kongsberg de boom. Het uitzoeken van een boom luistert heel nauw, niet elke boom is geschikt. Hij moet dicht bij een pad staan zodat de kraan en de dieplader er makkelijk bij kunnen komen. Maar als de boom te dicht tegen andere bomen heeft gestaan heeft hij aan de achterkant te weinig takken. Meestal komt hij uit de bossen rond Kongsberg, maar soms komt de boom uit een Kongsbergse tuin en moest sowieso gekapt worden, omdat hij te groot werd voor de tuin. De eigenaren vinden het vaak een grote eer dat de boom een 2e leven krijgt in Gouda en door tienduizenden mensen wordt bewonderd.

Onze Noorse zusterstad Kongsberg

Sinds 1956 wordt in Gouda kaarsjesavond georganiseerd als feestelijk onthaal van de boom die onze zusterstad Kongsberg ons jaarlijks schenkt.

Inmiddels is kaarsjesavond uitgegroeid tot Gouda bij Kaarslicht. Een prachtig cultureel evenement wat, naast het feestelijk ontsteken van de boom tussen 19.00 en 20.00 uur, bestaat uit diverse activiteiten in kerstsfeer door de gehele binnenstad vanaf 14.00 tot 22.00 uur.

Benieuwd hoe het allemaal begon…?

Kaart Noorwegen-Kongsberg