Hoe het allemaal begon….

Waar een vriendschapsband tussen twee steden toe kan leiden, al sinds 1956 komt er een boom van Kongsberg naar Gouda.

Het begon in 1952 met het bezoek van het Kongsberg Byorkester aan het Internationaal Festival voor Harmonieorkesten en Fanfares in de Goudse Veemarkthallen (nu de Nieuwe Marktpassage). 

De Goudse wethouder Harry Hagendorn schreef in 1956 een brief aan de dirigent van het Noorse orkest. Hij verwees naar het geslaagde festival en vroeg of Gouda geen kerstboom uit Kongsberg kon krijgen. De dirigent reageerde enthousiast en bracht het verzoek over aan de wethouder van Kongsberg. De Noorse wethouder, de heer Guttorm Friis, was meteen enthousiast en zocht een boom uit, die op 12 december in Gouda aankwam. 
Als tegenprestatie stuurde het college van burgemeester en wethouders Goudse kaas, Goudse pijpen en  Gouda-kaarsen naar Kongsberg. 

Boom met adressering
Productie medewerkers Gouda Kaarsen
De eerste kaarsjesavond

De viering van het 100-jarig bestaan van de Kaarsenfabriek vormde de aanzet tot Kaarsjesavond.

In 1958 bestaat de Goudse Kaarsenfabriek 100 jaar. Op 22 mei werden alle ramen van het stadhuis met kaarsen verlicht als onderdeel van het feestprogramma. Een aantal Goudse ondernemers vindt dit zo mooi dat men besluit dat te herhalen op de avond waarop de lichtjes in de kerstboom worden ontstoken. Zo is Kaarsjesavond geboren.

Alle elektrische verlichting is gedoofd en achter de meeste ramen op de Markt branden ook kaarsen. Alleen al voor de verlichting van de stadhuisramen zijn 1500 kaarsen nodig.