Interviewserie “Geef het licht door!”, afl. 3 Afifa Chouchene

30 nov 2021

Dit jaar is het thema van Gouda bij Kaarslicht  “Geef het licht door!” In aanloop hiernaartoe kunt u wekelijks een editie van onze interview estafettereeks lezen. In deze reeks interviewt het Gouds Kindercollege bekende en minder bekende Gouwenaren o.a. over Gouda en in het bijzonder Gouda bij Kaarslicht.

In week drie van deze serie interviewen Junia de Ridder (kinderburgemeester) en Dante Kooij (wethouder Sociale zaken) Afifa Chouchene, cursist van SVS Inburgering Gouda. Ten tijde van het interview was het nog niet bekend en besloten dat Gouda bij Kaarslicht niet in haar traditionele vorm kon doorgaan en was de tentoonstelling Kaarslicht van Museum Gouda nog niet geopend voor publiek.

Afifa met kinderwethouders

Junia:       Wie bent u en hoe bent u in Nederland gekomen?

Afifa:        Ik ben Afifa Chouchene. Ik kom oorspronkelijk uit Tunesië. Ik ben hier gekomen om een mooie toekomst voor mijn kinderen te krijgen.

Dante:     En hoe bent u in Gouda terecht gekomen?

Afifa:        Nou, ik vind Gouda een mooie stad en een rustige stad om te leven. Daarom heb ik voor Gouda gekozen.

Junia:       Hoe lang woont u al in Gouda?

Afifa:        Ik woon pas twee jaar en twee maanden in Gouda.

Dante:     Vindt u het fijn in Gouda? En waarom? Wat vindt u bijzonder aan Gouda?

Afifa:        Gouda is een historische stad met prachtige monumenten en een bijzondere natuur. Er stromen beekjes en sloten overal en dat is nieuw voor mij. Ik vind dat prachtig!

Junia:       In onze voorbereiding zagen we dat uw gastvrouw bent in Museum Gouda, vindt u dat leuk om te doen?

Afifa:        Alles is leuk. Museum Gouda is een museum van binnen en van buiten. Qua monument en architectuur en binnen zijn er prachtige schilderijen. Ik heb in Tunesië ook een kunstopleiding voltooid, dus ik werk in een fijne sfeer waar ik me op mijn plek voel.

Dante:     Heeft u het nu ook al druk met de tentoonstelling Kaarslicht die binnenkort te zien is in Museum Gouda? Nu mag er nog niemand bij zijn alleen de samenstellers van de expositie. Ze zijn nu bezig om alle schilderijen op te hangen. Maar straks als alles klaar is krijgen alle gastvrouwen en gastheren een rondleiding om het te zien. Als ik gids zou zijn, maar daar is nu geen plekje vrij dan zou ik veel meer over de tentoonstelling weten en meer moeten studeren.

Junia:       Gouda bij Kaarslicht is de start van de kerstperiode, het belangrijkste feest van het christelijk geloof. Wat is voor u het belangrijkste feest van het jaar? En wat wordt er dan gevierd?

Afifa:        Het belangrijkste feest voor mij is Oud en Nieuw. Dat wordt gezellig thuis gevierd met mijn gezin en soms met vrienden.

Dante:     Voor u is dit de eerste keer dat u bij Gouda bij Kaarslicht aanwezig kunt zijn. Gaat u er ook naar toe?

Afifa:        Zeker! Ik ben nooit geweest, maar ik heb op internet naar beelden van dit evenement gekeken en ik vind het een bijzonder evenement. Daar ga ik zeker naar toe.

Junia:       Gaat u er dan ook met u hele gezin ernaar toe?

Afifa:        Jazeker, die gaan zeker mee.

Junia:       Ook dit jaar is het Stadhuis op de Markt en de huizen eromheen tijdens de ceremonie verlicht door kaarsen in plaats van elektrische verlichting. Waar denkt u aan bij kaarsen of kaarslicht?

Afifa:        Kaarslicht geeft of creëert een romantische en speciale sfeer, dus ik vind het mooi.

Dante:     Als u een toespraak zou mogen geven op de Markt tijdens de viering bij de boom, wat wilt u  dan doorgeven/meegeven aan de toehoorders?

Afifa:        Gouda is een prachtige stad, dus laten we hem schoon houden.

Junia:       Een van de onderdelen van de ceremonie is het gezamenlijk zingen van kerstliederen bij de boom. Welk lied heeft voor u een bijzondere betekenis?

Afifa:        Zoals gezegd ben ik nog nooit bij Gouda bij Kaarslicht geweest. De liedjes hebben allemaal een mooie betekenis, dus eigenlijk geen voorkeur.

Dante:      Wat vindt u van de St . Janskerk?

Afifa:        Ik ben nooit binnen geweest, maar qua architectuur vind ik het een geweldig gebouw.

Junia:       Het vorige interview in deze reeks was met Saar, de winnares van Heel Holland Bakt Kids 2020, zij wilde graag weten hoe u het vindt in Nederland?

Afifa:        Nou het is niet bedoeld als een compliment, maar ik vind Nederland is echt een heel mooi land en ik voel me er heel erg thuis.

Dante:      Het volgende interview in deze serie wordt gedaan door kinderburgemeester Junia, kinderwethouders Noor en Thijmen. Zij stellen vragen aan het team dat alle festiviteiten voor het feestjaar Gouda 750 organiseert. Welke vraag wilt u aan hen stellen?

Afifa:        “Gouda750 is een bijzonder evenement. Ik zou hier graag aan meedoen. Met mijn kunst achtergrond denk ik jullie te kunnen helpen, maar ik weet niet hoe?”

Ook interessant