Interviewserie “Geef het licht door!”, afl. 1: Burgemeester Pieter Verhoeve

15 nov 2021

Dit jaar is het thema van Gouda bij Kaarslicht  “Geef het licht door!” In aanloop hiernaartoe kunt u wekelijks een editie van onze interview estafettereeks lezen. In deze reeks interviewt het Gouds Kindercollege bekende en minder bekende Gouwenaren o.a. over Gouda en in het bijzonder Gouda bij Kaarslicht.

Deze week kunt u genieten van het interview tussen twee collega-burgemeesters. Hierin interviewt kinderburgemeester Junia de Ridder, burgemeester Pieter Verhoeve.

Burgemeester Pieter Verhoeve en Kinderburgemeester Junia de Ridder

Junia:                       U bent de burgemeester van Oudewater geweest en nu van Gouda. Wilde u altijd al burgemeester worden?

Burg. Verhoeve: Ja, dat was een jongensdroom. Dat ontstond ongeveer in mijn pubertijd. Dat kwam omdat mijn vader toen in de gemeenteraad zat en ik ging met hem mee. Dat vond ik enorm interessant. Ik was ook al enorm bezig met het nieuws om mij heen. Ik las de krant en deed graag mee met quizzen over het nieuws.

Junia:                       Wat vind u leuk aan burgemeester zijn?

Burg. Verhoeve:  Dat het zo afwisselend is. Bijvoorbeeld nu heb ik een leuk gesprek met jou als mijn kindercollega. Hiervoor bezocht ik bij een bedrijf wat zich gespecialiseerd heeft in het duurzaam maken van oudere gebouwen. En vanmorgen had ik vergadering met de wethouders over de economie van Gouda. Super afwisselend. Daarnaast ontmoet je veel mensen, in hun hoogtepunten van hun leven. Bijvoorbeeld echtparen die 65 jaar getrouwd zijn. Maar ook als er hele verdrietige dingen zijn gebeurd, zoals iemand die is overleden. Dat je dat met mensen meebeleefd vind ik een hele bijzondere kant van het burgemeesterschap.

Junia:                       Wat was u geworden als u geen burgemeester was?

Burg. Verhoeve:  Advocaat! Dat was ik ook voordat ik burgemeester werd. Ik was ook al best lang advocaat. Eerst een aantal jaren stagiair (zo noemt men een beginnend advocaat), daarna word je medewerker en dan kan je partner worden. Dat punt had ik bereikt toen de burgemeester van Dordrecht mij vroeg of ik niet burgemeester van Oudewater wilde worden.

Junia:                       Hoe lang woont u al in Gouda?

Burg. Verhoeve:  Anderhalf jaar alweer.

Junia:                       Wat vindt u bijzonder aan Gouda?

Burg. Verhoeve:  Het is Nederland in het klein. Dat wil zeggen, het is een heel veelkleurige stad en er wonen ruim 74.000 mensen. Alle landelijke partijen zijn ook vertegenwoordigd in Gouda. Die partijen staan voor een bepaald soort denken of geloof, of juist geen geloof. En dat zie je daarom dus ook allemaal terug in Gouda. En dat maakt het ook interessant en boeiend. Het tweede wat ik mooi vind aan Gouda is dat het een heel herkenbare stad is. Een hele compacte stad, waarbij veel mensen op een vierkant meter wonen. En ten derde is het ook een heel oude Hollandse stad met schitterende monumenten.

Junia:                       Heeft u voordat u in Gouda woonde al eens eerder Gouda bij Kaarslicht bijgewoond?

Burg. Verhoeve:  Ja 2 keer in mijn functie als burgemeester van Oudewater als gast van burgemeester Milo Schoenmaker. 1 keer bij het middagconcert in de St. Jan met een koor en 1 keer bij HET AFTELMMOMENT BIJ DE BOOM. En dat moet echt met allemaal hoofdletters!

Junia:                       Vindt u Gouda bij Kaarslicht een mooi/belangrijk evenement voor Gouda?

Burg. Verhoeve:  Gouda bij Kaarslicht is een van de meest karakteristieke gebeurtenissen in het jaar. De Intocht van Sinterklaas is prachtig. Van Zotte Zaterdag heb ik dit jaar ook weer genoten. Maar Gouda bij Kaarslicht is wel een uniek evenement dat al sinds 1956, jaar in jaar uit wordt gevierd. Eigenlijk alleen maar dankzij de goede relatie die we hebben met onze zusterstad Kongsberg. Doordat zij ons elk jaar een prachtige boom schenken kan er hier Gouda bij Kaarslicht zijn. Dit geeft een unieke en bijzondere sfeer, die je alleen hier voelen kan.

Junia:                       Bij uw eerste “echte” Gouda bij Kaarslicht was u nog maar nét Burgemeester van Gouda en vorig jaar ging het evenement op de Markt niet door maar werd er een film gemaakt.  Hoe is het voor u om weer een échte Gouda bij Kaarslicht mee te mogen maken?

Burg. Verhoeve:  Ik heb er echt enorm veel zin in. Het vieren van saamhorigheid en verbroedering, die bij dit evenement en bij het kerstverhaal hoort. 

Junia:                       Als u iemand zou willen uitnodigen die nog nooit dit evenement heeft meegemaakt, wie wilt u dan uitnodigen?

Burg. Verhoeve:  Ik hoop dat de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zal komen. Hij heeft gezegd dat hij gaat komen, maar hij heeft ook een hele drukke agenda. Aboutaleb is 1 van de beste burgemeesters van de wereld en een heel erg inspirerende man, die een wereldstad op een hele boeiende manier leidt. Ik vind het bijzonder als hij hierbij zou kunnen zijn.

Junia:                       Ik heb nog nooit Gouda bij Kaarslicht mee gemaakt. Wat kunt u mij adviseren voor dit evenement? Welke tips heeft u voor me? 

Burg. Verhoeve:  Nou Junia, ik vind je al heel begaafd en heel kundig. Dus ik weet zeker dat je een hele goede indruk zal maken naast mij door iets van het kerstverhaal te kunnen vertellen.

Junia:                       We willen ook dit jaar bij de boom gezamenlijk kerstliederen gaan zingen. Welk lied mag dan niet ontbreken?

Burg. Verhoeve:  Oh dat is moeilijk. Zelf houd ik echt enorm van kerstliederen en kerst klassiekers. Dat komt omdat ik die als kind al heb geleerd op school. Dan denk ik aan liederen als “Stille nacht, heilige nacht”, “Ere zij God”. Daarnaast zijn er ook nieuwe kerstliederen gekomen zoals bijvoorbeeld het lied van Elisa Mannah wat vorig jaar ook in de film werd gezongen. Het is een prachtig Gouds lied met een inspirerende boodschap “Wij dragen het licht” en geven het aan elkaar door.

Dat vind ik mooi aan Gouda bij Kaarslicht dat je aan de ene kant hele klassieke liederen hoort en kunt meezingen, maar ook liederen van vandaag de dag. Die mix maakt het bijzonder!

Junia:                       Hoe beleefde u vroeger als kind de periode tot aan kerst?

Burg. Verhoeve:  Als een hele mooie periode, waar het vroeger ook veel kouder was, meer winter en schaatsen. Je viert de geboorte van Jezus in een periode wanneer de dagen steeds donkerder worden en net voordat de dagen weer langer. Dat vond ik altijd heel mooi en dat vind ik nog steeds. En natuurlijk ook lekker eten en l veel zingen.

Junia:                       Vindt u Gouda bij Kaarslicht een belangrijk evenement als onderdeel van de viering van Gouda 750? En zo ja, waarom?

Burg. Verhoeve:  Zowel deze als volgende editie van Gouda bij Kaarslicht zullen bijzonder zijn, omdat ze precies het feestjaar zullen omspannen. Gouda 750 wordt strikt genomen gevierd tussen april en september volgend jaar, zes maanden lang. Maar ervoor en daarna heb je een editie van Gouda bij Kaarslicht en ik denk dat dit een hele mooie omlijsting is voor dit feestjaar. En hopelijk houden we de traditie van Gouda bij Kaarslicht nog jaren in stand!

Junia:                       Waar denkt u aan bij het thema van dit jaar “Geef het licht door”.

Burg. Verhoeve:  Ik vind het een heel belangrijk en warm thema, omdat er al donkerte en koude genoeg is. Niet alleen letterlijk omdat het dan winter is, maar ook omdat je ook ziet in de samenleving dat mensen sneller boos zijn op elkaar. Er is onrust in de samenleving, ook door onduidelijkheid omdat Corona veel zaken in onze levens heeft ontregeld. Soms hoeft maar iets kleins te gebeuren en mensen maken ruzie over van alles en nog wat, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Met een klein gebaar kun je elkaar weer bereiken. Ook al is het donker en je steekt 1 kaarsje aan, dan zie je dat dat ene kaarsje toch sterker is dan het donker. Dat vind ik een hele mooie symboliek, die nu erg nodig is.

Junia:                       Het volgende interview in deze reeks wordt afgenomen door kinderwethouder Nika Heijstek en Kyan van Wetten aan Saar Huijsmans, Winnares van ’Heel Holland Bakt kids’ in 2020 en zus van voormalig kinderburgemeester Tess. Wat zou u aan haar willen vragen?

Burg. Verhoeve:  Ik zou haar willen vragen wat haar favoriete kerstkoekje is.

Junia:                       Burgemeester ik wil u bedanken dat u met mij dit interview heeft willen doen.

Ook interessant