Gouda bij Kaarslicht
Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen op onderwerp. Via het menu aan de zijkant kunt u direct de verschillende categorieën bekijken. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met Gouda bij Kaarslicht via email.

BELANGRIJK: Gouda bij Kaarslicht zal onder invloed van de aanhoudende coronacrisis dit jaar niet op de Markt en in het centrum gevierd worden. De werkgroep heeft een alternatief programma ontwikkeld. 

Bereikbaarheid

 

Hoe kom ik tijdens Gouda bij Kaarslicht het makkelijkste naar Gouda?

Ieder jaar ontvangen we zo'n 25.000 gasten uit binnen- en buitenland. Vanwege deze drukte kunt u het beste per openbaar vervoer naar Gouda reizen. Woont u in een omliggende gemeente? Dan heeft Arriva heeft in de regel een mooie aanbieding voor u!

Hoe kom ik van het station naar de binnenstad?

U wandelt in zo'n 5 minuten vanaf het station in kerstsferen naar de binnenstad van Gouda, stationsuitgang Centrum.

Tot hoe laat rijden de treinen/bussen?

Op www.ns.nl of www.9292.nl kunt u zien hoe laat uw laatste trein of bus vertrekt vanaf station Gouda.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Tijdens Gouda bij Kaarslicht is het centrum van Gouda moeilijk bereikbaar. Wanneer u toch met de auto komt, wordt u vanaf de A12 of N207 (vanuit de richting Alphen aan den Rijn) via borden naar een parkeerterrein aan de Heuvellaan en op de Gentseweg geleid.

Vanaf dit punt rijden er vanaf 16.00 uur continu pendelbussen naar het centrum en weer terug naar het parkeerterrein. De laatste pendelbus vertrekt vanaf de Bloemenkiosk (tegenover het bus- /treinstation centrumzijde) om 23.30 uur.

Gouda is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Gouda heeft een Intercitystation en daarnaast onderhoudt Arriva (busvervoer) een uitgebreid regio- en stadsdienstennet.

Komt u vanaf de N228 of N207 (vanuit de richting Bergambacht) dan kunt parkeren op het parkeerterrein van GOUDasfalt (Gouderaksedijk 32, Gouda) en met pontje Gein oversteken naar het Centrum van 11 uur 's ochtends tot 12 uur 's avonds. Dan steekt u over en wandelt u zo de stad in via de Oost- dan wel Westhaven op waar meteen de eerste lokaties al te vinden zijn.

Tot hoe laat rijden de pendelbussen?

De laatste pendelbus vertrekt vanaf de Bloemenkiosk (tegenover het bus- /treinstation centrumzijde) om 23.30 uur.

Kan ik met de fiets de stad in?

Overal rond de Markt vindt u diverse fietsenrekken waar u uw fiets kunt stallen. Aan de Herpstraat worden extra fietsenrekken neergezet. Op de Markt kunt u uw fiets niet kwijt in verband met de drukte. Gestalde fietsen worden hier verwijderd.

 

Programma

 

Wanneer starten de programmaonderdelen?

Vanaf 13.00 uur start het programma van Gouda bij Kaarslicht. Kijk bij Programma voor een compleet overzicht.

Tot hoe lang duurt het programma?

Op verschillende plekken duurt het programma tot ongeveer 23.00 uur.

Wanneer worden de kaarsen in de boom ontstoken?

De ceremonie bij de boom begint stipt om 19.00 uur en duurt ongeveer 45 tot 50 minuten.

Waar vinden de verschillende programmaonderdelen plaats?

De hele binnenstad van Gouda is het decor voor de verschillende programmaonderdelen. Op de plattegrond vindt u alle locaties.

Zijn de concerten allemaal gratis?

Bijna alle concerten en andere programmaonderdelen zijn gratis. Indien dit niet het geval is, staat dit vermeld in het programmaboekje en bij het programmaonderdeel.

Kan ik plekken reserveren voor een concert?

U kunt geen plekken reserveren voor een concert. Soms zijn locaties snel vol, maar wordt u door vrijwilligers verder begeleid.

 

Ontsteken van de kaarsen


Wanneer worden de kaarsen in de boom ontstoken?

De ceremonie bij de boom begint stipt om 19.00 uur en duurt ongeveer 45 minuten. Voor de ceremonie vindt vanaf 18.30u al samenzang plaats o.l.v. muzikaal leider, pianist en beiaardier Boudewijn Zwart.

Kan ik ook bij de boom een plek krijgen?

Er zijn geen speciale plekken. Overal heeft u goed zicht op de boom. Als u meer vooraan wilt staan, raden wij u aan een half uur tot uur van tevoren aanwezig te zijn.

Zijn er speciale plekken voor mensen met een fysieke beperking? Hoe kom ik hiervoor in aanmerking?

Er is vlakbij de boom een aparte plek ingericht voor max 10 rolstoelen met ieder maximaal 1 begeleider.
U kunt zich aanmelden voor deze plek via gemeente@gouda.nl of via telefoon 0182-140182. Aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Gouwenaars krijgen t/m 5 december voorrang.

Eten en drinken In Gouda Centrum En Omgeving 2019 

Divers

 

Zijn de winkels ook 's avonds open?

De winkels in de binnenstad gaan tijdens de ceremonie bij de boom rond 18.00 uur dicht. Velen doen hun deuren na afloop van het ontsteken van de kaarsen weer open, na 20.00 uur.

Waar kan ik lekker eten?

Overal in het centrum van Gouda zijn er restaurants en andere eetgelegenheden. Kijk op het horecaoverzicht voor alle informatie. We raden u wel aan te reserveren. De meeste restaurants zijn op deze vrijdagavond van tevoren al uitverkocht. Op straat vindt u ook diverse stands waar u iets kunt eten.

Is er ook dit jaar een TV uitzending?
Dit jaar zal er weer een live registratie van de ceremonie bij de boom op televisie gemaakt worden door Omroep West.

Wilt u voordelig met de bus?

Woont u in een omliggende gemeente? Arriva heeft een mooie aanbieding voor u!
Lees verder »

Gouda, stad van...

Dit filmpje is van Andere tijden, in 2019 voor de coronapandemie. Bekijk de Goudse winterevenementen in 'normale jaren!
Lees verder »