Al 64 keer kreeg de gemeente Gouda een grote kerstboom van Kongsberg in Noorwegen. Gouda en Kongsberg zijn zustersteden sinds 1956.
De “plantsoendienst of boswachterij” van Kongsberg zoekt in het najaar een geschikte boom uit. Men gaat altijd uit van een boom die 18 tot 24 meter hoog is. Medio november wordt de boom gezaagd. Daarna wordt hij op een dieplader getakeld en krijgt een bord opgehangen waarop staat dat deze boom bestemd is voor de burgemeester van Gouda. De vrachtwagen vervoert de boom naar de haven van Brevik (in het zuiden van Noorwegen) heel vroeg in de morgen vóór de spits (vanwege de grootte). In de haven wordt de boom op een boot getakeld. Vanaf daar gaat de reis naar Immingjam in Engeland.
Begin december komt de boom aan in de Rotterdamse haven. Per boot of vrachtwagen wordt de boom naar de Markt in Gouda gebracht. Pas na het Sinterklaasfeest op 5 december wordt
de boom de echte kerstboom. De Goudse Firma Nederhoff zorgt al vele jaren voor het plaatsen van de boom en helpt met een hoogwerker bij het optuigen.
De mensen van Cyclus zorgden er voorheen voor dat de boom wordt vastgezet en opgetuigd voor het grote feest, en als eerste is de grote ster in de top al vastgemaakt voordat de boom geplaatst werd. Het optuigen is een secuur werkje. Soms zie je dat de onderkant van de boom een beetje kaal is en daar stoppen we dan extra takken in, zie je niets meer van.
Natuurlijk hopen we altijd op goed weer, maar het is natuuurlijk december. We hebben al van alles meegemaakt. Van regen tot sneeuw, ijzel, stormachtige wind; omstandigheden die het soms spannend maken.
In 2016 werd de boom voor het eerst versierd door de inwoners van Gouda zelf. Vanaf 2017 worden ook rode en champagnekleurige ballen in de boom gehangen, in totaal komen er wel meer dan 1000 stuks kerstballen in de boom.
Dan de lampjes. Er gaan er wel 15.000 in de boom. De oude gloeilampjes van vroeger zijn al een paar jaar geleden vervangen door duurzame LED lampen. De verlichting wordt nu in fases ontstoken tijdens de ceremonie bij de boom. De burgemeester van Kongsberg, de Kinderburgemeester en de burgemeester van Gouda tellen af tot dat moment.
Na de Jaarwisseling gaat de boom weer weg, meestal na Driekoningen op 6 januari. De boom wordt dan op verschillende manieren weer hergebruikt, duurzaam dus! Er is ooit geld mee ingezameld voor een goed doel. Kon men een plak van de boom kopen tegen een zacht prijsje. Soms worden er kaarsenstandaards van gemaakt. De boom van 2013 is naar de scoutinggroep Cornelis de Houtman gegaan en doet nu dienst als vlaggenmast bij hun clubterrein. Al verschillende jaren ervoor en erna is de boom gebruikt om er een prachtige beeld van te maken, door kunstenaar Jan Mostert, gevestigd op burgerinitiatief Goudasfalt.
Zusterstad Kongsberg steekt veel energie in het schenken van de boom. Het omzagen, de kraan om de boom op te takelen, de vrachtwagen om de boom te vervoeren naar de haven. En dan ook de overtocht nog naar de haven van Rotterdam. Kongsberg doet dit allemaal voor niks.
Bij de 50e editie, dus ook 50 jaar zusterstad heeft Gouda een boom teruggegeven. Deze “glazen” kerstboom werd gemaakt door Boven de 7e Verdieping, een groep enthousiaste Gouwenaars die veel activiteiten organiseerden in de stad. Deze boom is geplaatst bij de rivier in het centrum van Kongsberg. Bij het begin van de Advent, 4 weken voor Kerstmis wordt deze glazen boom wisselend van kleur aangelicht, zo heeft Kongsberg een eigen soort Kaarsjesavond.
Kongsberg ligt op circa 80 kilometer ten westen van Oslo. Het heeft sinds 1624 Stadsrechten en is ontstaan uit de naam Konings berg. Het heeft circa 20.000 inwoners en is vooral bekend om de zilvermijnen.
Wilt u voordelig met de bus?
Woont u in een omliggende gemeente? Arriva heeft een mooie aanbieding voor u!
Lees verder »
Gouda, stad van...
Bekijk hier de Goudse winterkrant 2021!
Lees verder »