15. Firma van Drie

12.00 – 22.00 uur

Tentoonstelling ‘Exposure Value ZER0’

Bezoekers ervaren in deze tentoonstelling de buitensporige manier waarop Europese steden ’s nachts verlicht worden. Voor zijn project ‘Exposure Value ZER0’ onderzocht kunstenaar Jasper van den Ende via experimentele fotografie hoe Parijs en Londen oplichten in de nachtelijke duisternis. Juist deze steden werden gekozen vanwege hun historische betekenis. London had al in 1807 gasverlichting en Parijs in 1878 elektrische straatverlichting. Deze laatste mijlpaal heeft de manier waarop we steden in de nacht ervaren voorgoed veranderd.

Nulwaarde
De naam van het project verwijst naar een meetwaarde die fotografen in de jaren ’50 gebruikten om de belichting voor een goede foto te bepalen. Van den Ende gebruikte voor zijn werk deze ‘nulwaarde’ als concept waarbij de controle over de belichting uit handen wordt gegeven aan het aanwezige licht zelf. Dit leidt tot impressionistische beelden, waarbij het licht bijna buiten de kaders lijkt te treden.

Dromerige verspilling
De beelden van lege straten die een dromerig decor geven aan het nachtelijke licht kunnen als esthetisch worden ervaren, maar zijn tegelijkertijd een weergave van verspilling. Want wat ooit een overvloed was voor ’s werelds rijkste steden, dreigt nu een schaarste te worden. Europa bevindt zich midden in een energiecrisis, die aanspoort om te her-denken hoe we nachtelijke verlichting inzetten.

Jasper van den Ende is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zijn project ‘Exposure Value ZER0’ was eerder al te zien in Galerie Ron Mandos in Amsterdam, waar de groepsexpositie Best of Graduates jaarlijks een podium geeft aan jong talent. Dit keer is zijn vernieuwde installatie te zien in zijn eerste solotentoonstelling van 7 t/m 31 december in Kunstcentrum Firma Van Drie in Gouda.

Meer informatie: www.firmavandrie.nl

Lichttafel van de expositie met loupe om de details te kunnen zien

Jasper van den Ende -‘Exposure Value ZERO’